Снимка: Sxc.hu
Понякога не е нужно да ходим до аптеката, за да си купим лекарство. При определени случаи, най-близкият хранителен магазин може да ни е от не по-малка полза. Благодарение на храната, която приемаме и от която се лишаваме, можем да решим до известна степен здравословните проблеми, които ни смущават. Ето няколко конкретни примера, подкрепени от специалистите в тази област:
Чувствителни зъби
Яжте повече моркови (най-добре настъргани и подправени със зехтин). Организмът превръща бетакаротините във витамин A, необходим за произвеждането на кератина, който предпазва зъбите.
Астма
Консумирайте повече домати! Те действат като дезинфектанти на дихателния апарат и черния дроб и предотвратяват възпаленията. Тези, които имат проблеми с бъбреци и стомах обаче, трябва да ги избягват.
Екземи
Добре ще ви се отрази слънчогледовото семе. То е богато на минерали (цинк, желязо, магнезий), антиоксиданти и пектини. Високото съдържание на Витамин E помага за хидратацията на кожата.
Висок холестерол
Обърнете внимание на един необичаен, но много вкусен плод – авокадото. Съдържа големи количества ненаситени мазнини, които контролират холестерола и триглицеридите в организма. Два плода на седмица са напълно достатъчни.
Подути глезени
Главната роля тук е на червените плодове. Нарът например стимулира движението на кръвта. Френското грозде пък стопира възпалението на вените. Така обичаните от всички ни ягоди са антикоагуланти. Всичко това е един здравословен коктейл за вените ви!
Занижена функция на щитовидната жлеза
Много е важно при подобни случаи да се компенсира липсата на йод в организма. Идеалната храна за това са морските дарове, например скариди, които са много богати на йод.