Супа „Гаспачо“ сваля кръвното

Суровата доматено-чеснова супа е полезна за сърдечносъдовата дейност

20.12.2012г. / 14 52ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Страдащите от хронична хипертония трябва редовно да хапват супа „Гаспачо“. Това препоръчва Александър Медин-Ремон, автор на кулинарно-здравословния експеримент, пише Science Daily.

Свързани статии

Причината е в полезните свойства на доматите, краставиците, чесъна и зехтина и по-конкретно на съдържащите се в тях каротин, витамин C и полифеноли. Те провокират разширяването на съдовете и така се понижава кръвното налягане.

С помощта на статистиката на логическата регресия било оценено, че ако ядем по-често суровата чеснова супа, степента на риска от хипертония намалява с 27 %. Заедно с това е необходимо да намалим количеството на сол в супата, тъй като е известно, че твърде солената храна е противопоказна за хипертоници.

В близко време специалистите имат намерение да направят по-подробни изследвания и на други ястия, съдържащи продукти, богати на полифеноли.

Коментирай