Снимка: Reuters
Днес всички се стараем да миришем хубаво – на чисто и на парфюм. Затова в наша полза работи парфюмерийната промишленост. Заедно с това обаче върху естествената миризма на тялото влияе и храната, която приемаме. Има храни, които са причина за неприятната миризма, която даден човек излъчва. На всички ни се е случвало, когато някой застане до нас – на опашката в магазина, в работата или в градския транспорт, да усетим, че не мирише особено приятно. Като изключим, че сутринта е забравил да си вземе душ, ето какви могат да бъдат причините:
Алкохол
След като попадне в организма, алкохолът се преработва в черния дроб, но около 10 % от него се отделят чрез потта, дъха и урината. Алкохолът причинява и допълнително потоотделяне, а следствието е повишена неприятна миризма.
Чесън
Чесънът е една от малкото храни, които се отделят в голяма степен чрез потта. Натуропатите обясняват, че това е и основната причина за лошата му репутация в обществото. За непоправимите любители на пикантната подправка можем да предложим да го заменят в рецептите с чесън на прах, който не мирише толкова, но пък няма и автентичния вкус на пресния зеленчук.
Месо
Хората, които не сядат на масата без месо – сутрин, обед и вечер – са попили миризмата му в себе си. Затова потта им мирише много по-остро от тази на вегетарианците. Казват, че на практика вегетарианците не миришат (ако не са яли чесън и са си измили зъбите).
Храни с метилови съединения
Храни, които съдържат в себе си метилови съединения също влошават миризмата на тялото. Това са цвекло, соеви продукти, спанак и др., които при преработката в стомаха отделят триметиламин, който преминава в потта и мирише на риба.
Лекарства
Хронично болните хора, които пият непрекъснато специфични лекарства миришат повече от здравите хора. Изходът е – още по-засилена хигиена – къпане и преобличане с чисти дрехи.
Натуропатите съветват, ако искаме да подобрим не само здравето, но и мириса на тялото си, да правим билкови прочиствания с чай и плодове два пъти годишно – пролет и есен – под лекарско ръководство.