Снимка: Reuters
Знаем че ябълката е полезен плод за всяка възраст, но лекарите я препоръчват особено много за жени в менопауза. Причината е, че ябълките са една от най-добрите храни за здраво сърце и здрави кръвоносни съдове.
Според проведено изследване на 34 000 жени в постклимактериум във САЩ богатите на флавоноиди ябълки, заедно с червеното вино и крушите се оказали суперхрани за всеки ден. Те били определени като чудесно средство за профилактика на редица сърдечни заболявания.
Проучването имало за цел да докаже, че количеството на флавоноиди в приеманата храна е обратно пропорционално на смъртността от сърдечносъдови заболявания.
Учените анализирали хранителните предпочитания на жените и доказали, че дамите, които ядат често ябълки, круши и пият червено вино, по-рядко се разболяват от сърдечни болести.
Флавоноиди има също в други плодове, зеленчуци, чая, виното, ядките, зърната, подправките. Флавоноидите са антиоксиданти, които се борят с лошия холестерол в кръвта.