Снимка: Reuters
Международната организация по здравеопазване публикува нова препоръка за употребата на сол, предава Reuters. Известно е, че повишената употреба на сол ни застрашава с болести на сърцето, хипертония и инсулт.
Друго важно нещо, което учените напомнят е, че вкусът към солта се възпитава още в детството и остава за цял живот.
Според новото предписание, което е приложимо за деца над 2 години, за един ден трябва да приемаме по-малко от 2000 милиграма сол, като старата норма е била 2000. Заедно с това трябва да снабдяваме организма си всекидневно с минимум 3510 милиграма калий.
Като правило в дневното меню на човек има излишък на сол и недостиг на калий. Калият се съдържа в бобовите храни, ядките, зелето, спанака, бананите, папаята и др. Солта се съдържа в млякото и дори в яйцата, но най-много е в преработените продукти – чипс, солети, колбаси, сирене, кашкавал, топени сирена. Например в 100 г бекон има 1500 милиграма сол.