Лекари разрешават пържени картофи веднъж седмично
Най-вече мъжете не издържат на пържени картофи
21.02.2013г. / 17 13ч.
Аз жената
Снимка:Reuters
Честото ядене на пържени храни – картофи, кюфтета, мекици, понички, пържоли, филета, панирани зеленчуци и др. влияят негативно на човешкото здраве и особено много на мъжете.
Това е стара известна истина, но сега учените я допълват с ново изследване, пише The Prostate. Според учените употребата на пържени храни по-често от веднъж седмично увеличава риска от развитие на рак на простата у мъжете с 30-37 %. Най-рисковата група е на 50-годишните.
„Това е първото изследване, доказало връзката между пърженото и рака“, коментира ръководителят на проекта д-р Джанет Станфорд.
Главният виновник е мазнината и по-точно канцерогенните вещества, които се образуват в нея, когато започне да кипи.