Снимка: Reuters
Ако в менюто ни влизат много продукти с висок гликемичен индекс, кожата ни е в опасност. Това предупреждават учените.
Безброй много неща са се променили в цивилизацията. Единственото, което е останало същото, са нашите тела – организмът ни работи по същия начин, както при нашите предци. Разликата е, че ние затормозяваме твърде много телата си. Всеки ден ядем висококалорична, бързо приготвена храна, която се усвоява лесно и бързо, но сме престанали да изразходваме енергия, за да намерим храната си и да се стоплим. Всичко това рефлектира в различни болести, както и в появата на пъпки.
Досега широко разпространеното мнение е, че досадните пъпки, които в младежка възраст може да прераснат в акне се дължат на начина на хранене – когато ядем твърде много захар, мазнини и шоколад.
Група специалисти от университета в Ню Йорк анализирали нови данни за храненето от последните 50 години и направили нови изводи за пъпките. Хората, които страдат от акне приемат много храни с висок гликемичен индекс, а така също и млечни продукти. И макар, че има и други причини за нашествието на пъпките, диетата се оказва много важна.
Гликемичният индекс – ГИ е показател как влияят храните след консумирането им на нивото на кръвната ни захар. ГИ е отражение на сравнението на реакцията на организма на продуктите с реакцията на организма на чистата глюкоза, която се определя с числото 100.
ГИ на всички останали продукти се сравнява с ги на глюкозата в зависимост от това колко бързо те се усвояват. Когато продуктът има нисък ГИ, това означава, че при яденето му нивото на захар в кръвта се повишава бавно. Колкото по-голям е ГИ, толкова по-бързо се повишава нивото на захар в кръвта и толкова по-високо ще бъде моментното й съдържание след хранене.
ГИ на продуктите зависи от няколко фактора – от вида на въглехидратите и количеството на фибрите, които се съдържат в тях, вида на термичната обработка, съдържанието на белтъчини и мазнини.
Бавното усвояване на храната и постепенното повишаване и спадане на нивото на захарта в кръвта при нисък ГИ помага на хората с диабет да контролират захарта. Изключение правят спортистите, за които храната с висок ГИ е полезна по време и след състезания, тъй като помага по-бързо да възстановят силите си за следващото си участие. Храна с нисък ГИ, изядена 2 часа преди състезание може да помогне на мускулите по-бавно да освобождават енергията си. Този ефект се използва и при здрави хора, които искат да отслабнат.
ГИ се дели на нисък (10-40), среден (40-70) и висок (повече от 70). Въпреки това трябва да избягваме продукти с висока калоричност дори да имат нисък ГИ. На опаковките на продуктите у нас почти не се посочва ГИ, с изключение на някои диетични храни. Докато на европейския пазар това е практика. Ето няколко примера за ГИ: