Снимка: sxc.hu
Японското суши изглежда не е толкова бедно на калории, както се считаше досега. Нещо повече, то даже е по-калорично от храните „фаст фууд“. Това пише диетоложката Рейчъл Белер в книгата си „Яжте, за да отслабнете и победите“ (Eat To Lose, Eat To Win). Тя предупреждава, че лекият обяд от суши може да превиши дневната ви норма от калории и въглехидрати.
„Типичното рулце суши съдържа от 290 до 350 калории и по съдържание на въглехидрати е равно на четири филии хляб, – пише авторката. – Така че една порция суши е равна на два сандвича с рачешки ролца, парче авокадо и малко зеленчуци. Ако средният обяд със суши съдържа 2-3 такива рулца, това означава, че поглъщате 1050 калории. Заблуждавате се, ако си мислите, че приемате нискокалоричен здравословен обяд.“
Освен това диетоложката казва, че в суши се съдържа съвсем малко риба, което е недостатъчно да покрие седмичната ни норма от рибни белтъчини, йод и други полезни съставки. В добавка на това цената му е необосновано висока.
Средно една порция риба в ресторантите е 140 грама, а рибата в едно рулце суши е само 8 г. За да се получи порция от 140 г, човек трябва да изяде не по-малко от 28 броя суши.
Главната съставка на суши е лепкавият бял ориз – най-често той е 75 % от рулцето. При процеса на готвене, той губи своите витамини, минерали и фибри. Освен това в традиционната рецепта за суши се включва още захар и сол – около 4,5 г сол, което е 3/4 от дневния ни максимум – 6 г.
Всичко това допринася за развенчаването на мита за суши като здравословна и диетична храна. Остава истината, че е наистина скъпа. Е, и вкусна, разбира се. Оттук нататък изборът е наш.