Калцият е изключително важен елемент, който е необходим за поддържането и укрепването на зъбите и костите. Необходимо е калцият да бъде набавян чрез хранителния режим, тъй като той трябва да изпълнява жизненоважни функции в тялото. Калцият се набавя по различни начини чрез храни, които съдържат, или чрез храни, които са обогатени с калций.
През детството и юношеството оптималният прием на калций е особено важен за осигуряване на нормален растеж на костната система.
Едни от най-разпространените храни, чрез които да осигурим на децата си така необходимия калций, са млякото и млечните продукти. Млякото и млечните продукти са ценна храна за всички възрасти. Киселото и прясното мляко и млечните продукти (сирене, кашкавал, извара) са ценна храна за децата, защото са най-добрият източник на лесно усвоим калций, богати са на белтък и витамини, които осигуряват растежа и здравината на костите и зъбите.
Киселото мляко, традиционна българска храна, е особено добър избор, защото подобрява храносмилането Препоръчва се:
Млякото и млечните продукти съдържат пълноценни белтъци и други незаменими хранителни вещества като витамин А, витамин D, целият спектър на витамините от група B, особено на витамин B2. Млякото и млечните продукти също са източници на мазнини, а млякото и на млечна захар (лактоза).
В тази група храни се включват прясното и киселото мляко, различните видове сирене и кашкавал, извара, сметана и продукти на млечна основа като сладолед и др.
Друг добър вариант за осигуряване на калций на детето са и Зърнени закуски NESTLE®, които са с увеличено съдържание на калций. Порция от 30 г от новите рецепти на CHOCAPIC®, NESQUIK®, HONEY CHEERIOS® и LION® осигурява 15% от референтните стойности за хранителен прием (РСХП) на калций, дори преди добавяне на прясно мляко. Също така е намалено количеството на захар и сол, като е увеличено съдържанието на пълнозърнести култури, които са основна съставка във всички продукти.
Хора, които не могат или не обичат да консумират мляко и млечни продукти могат да набавят нужния им калций от консервирана риба с кости като копърка, сардина, скумрия и др. Някои растителни храни (тъмнозелени листни зеленчуци – спанак, коприва, лапад и др., зърнените и бобовите храни) също доставят малки количества калций. Много добри растителни източници на калций са и водорасли, ядки и семена, смокини, киноа, бамя, броколи, листа на глухарче.
* В статията е използвана информация от доц. д-р Веселка Дулева – Национален консултант по хранене и диететика към Министерство на здравеопазването и от Cereal Partners Worldwide (CPW).