Снимка: Sxc.hu
В Европа спанакът навлиза сравнително късно, в сравнение със страните от Източна Азия, но пък за сметка на това става много популярен сред големи и малки. Особено сред малките. Кое дете не би поискало от майка си да сготви нещо със спанак, след като изгледа поредната серийка от анимационната поредица „Попай Моряка“?
Спанакът е тревисто растение с тъмнозелени листа, нискокалорично, източник на много фибри, заради което е и предпочитана диетична храна. Кои са основните качества на спанака, които трябва да ви накарат да сготвите ястие със спанак още тази вечер?
1. Изключително богат на калций.
2. Съдържа витамини A, C и K, последният от които помага на калция да достигне до костите.
3. Прочиства организма, благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти.
4. Нискокалоричен е – в 100 грама спанак се съдържат около 17 калории.
5. Допринася за по-здрава и красива коса.
6. Влияе положително на здравето на кожата на лицето.
7. Съдържа антиканцерогенни агенти, които предотвратяват развитието на ракови клетки по кожата и в стомаха.
8. Съдържа така важното за организма ни желязо.
9. Предотвратява различни заболявания, сред които и диабет. Препоръчва се за страдащите от артрит, камъни в бъбреците, подагра.
10. Елиминира паразитите в червата.
11. Йодът в спанака повишава имунитета и предпазва от болести.
12. Съдържа лутеин, който оказва положително влияние на зрението.