Снимка: Sxc.hu
Знаете ли, че японската храна е сред най-здравословните за човешкия организъм? Нещо повече, спомага за поддържането на желаното тегло и прави кожата по-красива. Когато стане въпрос за японска храна, не трябва да се сещаме единствено за риба и суши. Освен храната сама по себе си, отношението към всяко едно ястие е част от културата на японеца.
Японците препоръчват да се яде спокойно без излишно бързане. По този начин всъщност изяждаме по-малко количество. Мозъкът има нужда от време, за да даде сигнал на стомаха, че е сит. Колкото по-бързо се храните, толкова повече храна ще приемете преди да усетите засищане. Нищо чудно, че Япония е една от страните в света, в която хората със затлъстяване са най-малко.
Ето какви практически съвети можете да чуете от една японска домакиня, която елегантно пренася с красиви дървени пръчици храната от чинията до устата си:
Основното, на което трябва да обърнете внимание, е разнообразието и количеството храна, която приемате. Търсете насладата във всяка хапка. Купете си и дървени пръчици – кой знае, може би така ще се почувствате най-близо до мъдростта на Изтока и ще чуете съветите му.