Снимки: Sxc.hu
Зеленчуците са вкусна и много полезна храна. Необходимо е всеки ден да приемаме достатъчно количество от тях по възможност в суров вид. Всички те съдържат ценни витамини и минерали, но има някои, които са по-активни строители и защитници на имунната ни система. Хапвайте повече от тях, за да държите болестите далече.
Домати
Те са мощен антиоксидант. Имат високи нива на бета-каротин, съдържат фибри. Съдържат ликопен, който намалява риска от рак на простата.
Чесънът
Той е добре познат със своите лечебни свойства. Съдържа активната съставка алицин, която пази клетките от разрушителните клетъчни процеси. Чесънът е естествен антисептик, предпазва от настинки, бори се с инфекции и с раковите клетки. Изследвания показват, че той може да намали хроничните и имунните заболявания.
Гъби
Гъбите намаляват значително риска от ракови заболявания и особено рака на гърдата при жените. Предотвратяват увреждането на ДНК.
Аспержи
Изчистват тялото от токсини и имат противовъзпалително действие. Помагат при синдрома на раздразнените черва. Намаляват риска от ракови и сърдечносъдови заболявания.
Артишок
Този зеленчук със странна форма помага за функцията на черния дроб. Има детоксикиращо действие, защото съдържа веществото цинарин. Витамините в артишока подкрепят умствената дейност и имунитета.
Червена чушка
Богата на витамин C и каротин, която я прави силен защитник срещу болести.
Лук
Белият и червен лук са богати на антиоксиданти и подобно на чесъна съдържат алицин. Помагат за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, при лечението на някои алергии, намаляват високото кръвно налягане и съдържат много вода, което хидратира тялото.
Снимки: Sxc.hu