Снимка: Sxc.hu
Сърцето е онзи орган, с който обичаме и страдаме. Той е този приятел, който никога не спира да работи, нито почива по време на сън, както например мозъкът.
Скорошни проучвания, публикувани в списание Circulation, показват ползите от горските плодове за женското сърце. Ежедневната консумация дори на малки количества от тях, подобрява дейността на сърцето, грижи се за кръвното и намалява риска от сърдечен удар. Хубаво е, че през цялата година можем да си ги купуваме, в пресен или замразен вид.
Това са плодове, които растат в дъждовните гори на Амазония. Мощен антиоксидант. Съдържат много витамин C, фибри, желязо, калций.
Къпините са богати на полифеноли и способстват за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, както и на рак. Съдържат големи количества влакна в сравнение с други видове плодове. В една купичка има около 7 грама фибри. Богати са на витамин C.
Те са изключително добра храна, която подобрява паметта. Богати са на съединения, които разширяват артериите и така подпомагат доброто кръвообращение. Боровинките са мощни антиоксиданти, добър източник на витамин C и фибри. Тези техни хранителни качества намаляват риска от сърдечен удар.
Богати са на полифеноли, които помагат да се намали риска от болести на сърцето. Богати са на манган и витамин C.
Те са мощен антиоксидант. Добър източник са на омега-3 мастни киселини. Предпазват и помагат на сърцето, когато страда от сърдечни болести. Намаляват нивата на лошия холестерол.
Ягодите са изключително полезни за сърцето, източник са на фолиева киселина, която, освен че предотвратява спина бифида, се грижи и за сърцето.
Снимки: 1. Reuters, 2. Sxc.hu