Снимка: Sxc.hu
Добре е да имате пет или шест хранения на ден
Проучване установи, че когато не пропускате закуската, на обяд консумирате с 30 % по-малко калории. Друго изследване показва, че когато храненето е разпределено през определени интервали от време, тялото ви освобождава по-малко инсулин, а така се поддържат нормални нива на кръвната захар.
Сутрин освен с чаша кафе, започнете деня и с пресен сок от портокал. През останалата част от деня, заместете газираните напитки с вода. Газираните подсладени напитки са с високо съдържание на калории.
Изследване установи, че човек поема толкова храна, колкото вижда пред себе си, независимо колко е гладен. Ето защо сервирайте вечерята си в салатни чинии, вместо в такива за основни ястия.
Сервирайте пресни зеленчуци към обяда и вечерята. Зимата може да ги приготвяте в задушен вид. Те ще запълнят стомаха ви, ще създадат едно усещане за ситост, а калориите няма да са много.
Заменете десертите с пресни плодове
Оставете тортите, сладоледите и другите лакомства. Лятото предлага богат избор от пресни и свежи плодове. Хапвайте полезни храни, които ще ви накарат да се чувствате леки и изпълнени с енергия. Въглехидратите особено в следобедните часове, предизвикват чувство на умора.
Приемайте супи на обяд и вечеря. Правете си супи с тиквички, към тях добавете свежа салата с краставици. Тиквичките и краставиците са естествен диуретик и съдържат малко калории.
Избягвайте така наречените бели храни. Яжте пълнозърнести храни. Когато решите да приготвите ориз, нека той бъде кафяв, вместо бял.