Снимка: Sxc.hu
Обичате ли гъби? Те са храна, която е добре да присъства по-често на трапезата ни. Могат да се консумират в суров вид към салатата, запечени, задушени.
Гъбите са изключително полезна и вкусна храна. Ако досега не сте им обръщали достатъчно внимание, ето няколко причини, които да ви накарат да ги консумирате по-често.
Ако спазвате диета гъбите са идеален заместител на месото. Изследователите от Johns Hopkins Bloomberg School, споделиха, че ако заменим месото в различни ястия или към диетичните си режими на хранене с гъби, консумираме с около 400 калории по-малко на ден.
Това прави т. нар. горско месо предпочитана храна от много хора, които искат да отслабнат.
За жените, които консумират по-често гъби има по-малка вероятност да развият рак на гърдата, това доказва проучване, направено сред жени в Китай и Корея. Гъбите помагат да се предотврати и рак на простата.
Консумирането на гъби доставя необходимия дневен прием на селен. Те съдържат повече калий, отколкото бананите. Скорошен анализ показва, че гъбите са богати и на много минерали. Най-хубавото е, че дори при термична обработка, те запазват своите полезни хранителни вещества.