Кои храни и подправки помагат при болки

Семена от целина помагат при подагра

06.07.2013г. / 09 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

За всяка болка има създаден лек или поне за повечето. Когато тя е налице, ние се чувстваме напрегнати, раздразнителни. Много хора предпочитат да не взимат медикаменти за нейното облекчаване.

Хубаво е, че благодарение на някои храни и подправки можем да намалим болката.

Череши

Съдържат антоцианини, които са мощен антиоксидант. Те намаляват болката и възпалението, атакувайки ги подобно на аспирина. Проучвания показват, че спортисти, които редовно консумират пресен сок от череши, изпитват по-слаби мускулни болки след тренировка.

Лют червен пипер

Съдържа капсаицин, който намалява болката. Може да се консумира под формата на прах или като пресни люти чушки. Благоприятства и метаболизма.

Семена от целина

В семената от целина се намират няколко противовъзпалителни съединения. Има доказателства, че облекчават болката от подагра и артрит. При подаграта действат по два начина. Първо намаляват възпалението, а след това намаляват концентрацията на пикочната киселина.

Много медикаменти за намаляване на пикочната киселина предизвикват повръщане и гадене. Семената от целина могат да се използват като заместител на солта в различни ястия.

Куркумата, е често използвана подправка в индийската и тайландската кухня и е установено, че има противовъзпалителни свойства. Куркуминът намалява болката. Изследвания показват, че помага при ревматоиден артрит. Може да добавяте тази подправка към салати, супи и други ястия.

Коментирай