Снимка: Вергиния Генова
Ако си отглеждате ароматната подправка в билковата градина на балкона или на двора, скоро ще трябва и да я сушите.
Хубавото при чубрицата е, че не се бере листче по листче, а я вадим цялата с корена, обръщаме я и я закачаме на сухо и проветриво място. Добре е всеки корен да се закачи на връвчица с цветовете надолу, за да се изсуши равномерно.
Това, за което трябва да внимаваме е да не я сложим на пряка слънчева светлина, за да не се унищожат полезните вещества в нея.
По какво ще познаем, че чубрицата е изсушена правилно – по цвета и аромата – не се променя.
Когато листата лесно се стриват на прах, значи е изсушена добре.
Вземаме и както се казва по народному я оронваме – махаме всички листа от клончетата и ги стриваме.
Прибираме я в плътни хартиени пликове, дървени кутии или херметично затварящи се стъклени буркани. Ако имате къде да съхранявате корените сушена чубрица, може и да не ги стривате, а да си вземате когато и колкото ви трябва от тях.
Сушената чубрица може да се съхранява без да загуби аромата си 2 години.
Освен като подправка, чубрицата е с доказани лечебни свойства. Стимулира работата на стомашно-чревния тракт, намалява образуването на газове в червата, затова се използва при гозби с боб, леща, грах, месо.
Смята се, че притежава антисептично и диуретично действие.
Използва се при проблеми с бронхите, за отхрачване. При повръщане и като болкоуспокояващо.
Народната медицина я препоръчва и при високо кръвно, главоболие, виене на свят, повръщане.