Динята – сладка и полезна

Семките на динята са богат източник на протеини

02.08.2013г. / 09 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Вярваме, че има храни, които могат да помогнат да се чувстваме по-здрави, да намалят неразположението ни и да са вкусни. Динята отговаря на тези изисквания, защото е не само вкусна и разхлаждаща, но и е богата на редица вещества, полезни за здравето ни.

Свързани статии

Изследвания показват, че консумацията й може да има следните ползи за здравето:

Динята съдържа големи количества ликопен, лутеин и бета-каротин. Когато консумираме диня, ние увеличаваме антиоксидантните плазмени нива.

Помага да се намали високото кръвно налягане. Изследване проведено сред пациенти със затлъстяване показва, че тези, които в продължение на шест седмици са приемали екстракт от диня, са намалили кръвното налягане и са подобрили артериалната си функция.

Динята помага за увеличаването на аргинина. Аргининът е аминокиселина и участва в много физиологични процеси. Подобрява сърдечносъдовите дейности.

Динята има положителен ефект върху наднорменото тегло (особено при диабет тип 2). Подобрява гликемичния контрол и подобрява съдовата дисфункция.

Семките на динята са богат източник на протеини.

Консумирайте през цялото лято от този свеж плод. Нека той бъде част от вашето здравословно хранене.

Коментирай