Снимка: Sxc.hu
Вярваме, че има храни, които могат да помогнат да се чувстваме по-здрави, да намалят неразположението ни и да са вкусни. Динята отговаря на тези изисквания, защото е не само вкусна и разхлаждаща, но и е богата на редица вещества, полезни за здравето ни.
Изследвания показват, че консумацията й може да има следните ползи за здравето:
Динята съдържа големи количества ликопен, лутеин и бета-каротин. Когато консумираме диня, ние увеличаваме антиоксидантните плазмени нива.
Помага да се намали високото кръвно налягане. Изследване проведено сред пациенти със затлъстяване показва, че тези, които в продължение на шест седмици са приемали екстракт от диня, са намалили кръвното налягане и са подобрили артериалната си функция.
Динята помага за увеличаването на аргинина. Аргининът е аминокиселина и участва в много физиологични процеси. Подобрява сърдечносъдовите дейности.
Динята има положителен ефект върху наднорменото тегло (особено при диабет тип 2). Подобрява гликемичния контрол и подобрява съдовата дисфункция.
Семките на динята са богат източник на протеини.
Консумирайте през цялото лято от този свеж плод. Нека той бъде част от вашето здравословно хранене.