Снимка: merudia.bg
Всяка добавка към вашата храна е важна, защото тя прави менюто ви по-здравословно. Каперсите са едно екзотично допълнение към кухнята ви, което освен, че дава по-различен вкус на ястията, които приготвяте, има и много ползи за здравето.
Както други растителни храни, така и тези малки топченца са богати на фибри. Фибрите дават усещане за ситост, предотвратяват запека и в същото време добавят малко калории към менюто ви. Храната богата на влакна се грижи за здравето на сърцето. Добавяйки към салатата лъжица каперси, вие си осигурявате 0,3 грама фибри.
Витамин K
Каперсите съдържат големи количества витамин K. Той е от изключително значение за растежа и здравината на костите и играе важна роля в кръвосъсирването. Витамин K е важен и за растежа на клетките. Една супена лъжица каперси осигурява 2% от дневния прием на витамин K.
Каперсите съдържат желязо
Желязото в организма не само намалява риска от появата на анемия, но и помага на кръвните клетки да пренасят достатъчно кислород, с който да се подхранят тъканите в тялото. Желязото ви дава енергия и помага за клетъчното развитие и растеж. В една супена лъжица каперси се съдържат 0,14 милиграма желязо.
Въпреки ползите, с консумирането на каперси вие увеличавате приема и на натрий. В една супена лъжица от тях се съдържат 238 милиграма натрий. Храните богати на натрий не само че ви карат да задържате ненужни течности в организма, но и повишават кръвното налягане. Консумирайте каперси умерено. Добавяйте ги към салати, паста, пица и други.