Защо морковът е здравословен?
Морковът е нискокалоричен, а същевременно съдържа целулоза и е богат с витамини и минерални соли. Съдържа витамин a, витамини от групата b и витамин c, които поддържат съпротивителните сили на организма. Освен това съдържа целулоза и, преди всичко пектини, които отстраняват от организма ни много токсини и вредни вещества, напр. холестерола. Морковът съдържа също така калий, фосфор, калций, натрий, магнезий, желязо и манган.
По какво се различава морковът от другите зеленчуци?
Морковът съдържа много бета каротин, от който организмът ни произвежда провитамина A необходим, между другото, за правилното функциониране на зрението. Благодарение на него очите ни могат да се приспособяват да виждат в тъмното. Витамин A подпомага имунната система на човек и въздейства върху здравето на кожата. Често е наричан “витаминът на растежа”, тъй като е необходим за правилното развитие на организма. Бета каротинът, който се съдържа в моркова има още една важна мисия. Предпазва кожата от стареене и я защитава от UV излъчванията. Бета каротинът е безопасен за организма, тъй като неизползван е изхвърлян в процеса на обмяна на веществата. Морковът съдържа микроелементи, между другото калий, фосфор, калций и желязо. Благодарение на калия кожата става стегната и гладка, а бръчките не се задълбочават.
Защо морковът е отглеждан на цялата планета?
От всички отглеждани зеленчуци само картофът е по-популярен от моркова. Но ако се замислим върху вкусовите и здравословните качества на моркова ще осъзнаем, че именно той би трябвало да бъде безспорен лидер.
Защо морковът ни помага да запазим добра фигура?
Целулозата, която се съдържа в моркова въздейства благоприятно върху правилното храносмилане. Благодарение на това по-лесно можем да поддържаме стройно и слабо тяло.
Защо диетиците препоръчват моркова както на младите, така и на възрастните?
Морковът е вкусен и не дразни стомаха. Благотворно действа върху храносмилането и доставя на организма ни много естествени активни хранителни вещества.