Снимка: Reutеrs
Когато пазаруваме хранителни стоки или козметика, освен от цената на продукта, се интересуваме и от неговите качества и съставки. Ето защо винаги се допитваме до информацията, която е обявена върху етикета на продукта.
Там освен познатите ни съставки, винаги има включени сложни комбинации от букви и цифри, които често са непонятни за повечето хора. Наричаме ги консерванти.
Консервантите са естествен или синтетичен компонент, който се добавя към продукти като храни, напитки, такива които са за лична хигиена. Те предотвратяват развалянето, размножаването на микроби, нежелани химични реакции, действат като подобрители на вкуса и цвета и т. н.
Знаем ли кой консервант за какво отговаря и какви щети нанася върху здравето? В повечето случаи няма достатъчно информация. Ето защо споделяме кратък списък на едни от най-често използваните консерванти и добавки.
E100-E182 – използват се за оцветяване на бонбони, подсладени газирани напитки, както и за негазираните напитки.
E200-E299 – консерванти, които удължават срока на годност на консервираните продукти.
E300-E399 – антиокислители, които предпазват млечните продукти, маслото, плодовите млека, салами, колбаси.
E400-E499- – стабилизатори, използват се за да запазят консистенцията на продукти като конфитюри, десерти, млечни продукти.
E500-E599 – наричат ги емулгатори – запазват формата на продукта.
E600-E699 – имат способността да направят продукта с по-силно изразен аромат, както и да подобрят неговите вкусови качества.
E900-E999- – използват се при газираните напитки и се наричат пенорегулатори.
Група добавки, които могат да доведат до образуването на тумори, дерматити, диарии, повръщане и други алергични реакции:
E103, E105, E121, E123, e125, E126, E131, E142, E152, E153, E210, E211, E213, E217, E240, E924а
Група добавки, които могат да доведат до чернодробни, бъбречни проблеми, алергични реакции, канцерогенни образувания, стомашни проблеми, нарушаващи функциите на кожата:
E173, E320, E322, E407, E450, E250, E251, E252, E230, E233, e232, E239, E311, E313