Снимка: Photl
Много хора смятат слънчогледовото семе за вредно за здравето, защото го свързват с широко разпространяваната теза, че слънчогледовото олио е вредно. Това обаче не е така. Слънчогледовото семе има редица неочаквани ползи за здравето и е добре те да се имат предвид. Включването им в дневното меню би ви донесло множество полезни и жизненоважни хранителни вещества, минерали, незаменими мастни киселини. Кожата ви ще сияе, а теглото ви ще се оптимизира.
Ето и най-полезните свойства на „бабините семки“!
Противовъзпалителни свойства
Слънчогледът съдържа витамин Е, който се бори активно със свободните радикали, което прочиства клетъчните мембрани, мозъчните клетки и лошия холестерол. Витамин Е също предотвратява астма, остеоартрит и ревматоиден артрит.
Здраве на кожата
Поради наличието на витамин Е в слънчогледовите семки, кожата се повлиява изключително добре от консумацията им. Той предпазва кожата от вредните UV лъчи на слънцето и забавя процесите на стареене като стимулира регенерацията и образуването на нови епидермални клетки. Включването на поне една супена лъжица слънчогледово семе в дневното меню ще се отрази благотворно на кожата.
Силен срещу рака
Слънчогледовите семки са добър източник на селен, който е доказано мощно средство срещу раковите клетки. Освен това при вече установено наличие на ракови клетки в организма, селенът е полезен в спирането на тяхното разпространение. Една четвърт чаша слънчогледово семе е добро количество за намаляване риска от развитие на различни видове рак – на простата, на пикочния мехур и на дебелото черво.
Здрави кости
Слънчогледът е особено богат на магнезий и калций, които са основните градивни вещества в състава на костите. Медта, намираща се в семките, е важна за функцията на ензимите, участващи в образуването на колагеновите и еластиновите мрежи, заздравяващи костната система. Освен това витамин Е облекчава артритните болки!
Предпазват от сърдечносъдови заболявания
Витамин Е отново е първенец тук! Той е много важен в борбата със сърдечносъдовите заболявания и превенцията им. Слънчогледовото семе повлиява нивата на лошия холестерол, с което рискът от инфаркти и инсулти намалява. Витамин Е предпазва от свободните радикали и е мощен в борбата с високото кръвно налягане.