Снимка: freeimages.com
Алергията към яйца е една от най-често срещаните видове хранителни алергии, които засягат както децата, така и възрастните. Алергията към яйца възниква когато имунната система погрешно идентифицира протеини открити в яйцата като вредни. В тези случаи тя отделя хистамин като отговор на непознатия за нея яйчен протеин.
Кои са изложени на по-голям риск от появата на алергия?
Децата страдащи от някои кожни заболявания като екзема са по-склонни да развият алергия към яйца. В случай че единият или двамата родители страдат от алергия към яйца или друг вид алергия, детето има по-големи шансове да развие непоносимост към яйчния протеин.
В коя част на яйцето се намира протеинът предизвикващ алергия?
Обикновено хората алергични към яйца развиват алергия към протеина албумин намиращ се в белтъка. Въпреки това алергенните протеини могат да бъдат намерени и в жълтъците. В тези случаи лекарите съветват пациентите изцяло да избягват консумацията на яйца.
Как да разпознаете алергията?
При всеки човек симптомите варират, като могат да бъдат по-леки или по-тежки. Понякога са нужни часове, за да разбере човек, че има непоносимост към яйцата, докато в други случаи неразположенията настъпват веднага след консумацията им.Но най-честите от тях са:
Анафилаксията се третира веднага с инжектирана доза на епинефрин (адреналин ), за да се противодейства на алергичната реакция.
Как да разберете дали имате алергия към яйца или е хранително натравяне? И в двата случая симптомите са много близки. При хранителното натравяне с яйца симптомите се проявяват до няколко часа. Те включват диария, втрисане, повръщане, отпадналост и главоболие.
Добре е да се потърси лекарска помощ и да приемате много течности, за да не се обезводни организмът. Бъдете особено внимателни с великденските яйца. По възможност тези, които сте боядисали съхранявайте в хладилник.
Не прекалявайте и с консумацията им, защото алергиите към храни могат да бъдат отключени и в по-късен етап от живота на човек. За да намалите риска от алергични реакции, избягвайте сладкиши, сосове, напитки и други със съдържание на яйца.
Снимка: freeimages.com