Снимка: Thinkstock
Непрекъснато се обръщаме към различни медицински и алтернативни методи за облекчаване на болежки, заболявания и какви ли не състояния, а забравяме най-важното – храната. Тя е в състояние както да ни разболее, така и да ни оздрави, да подсили имунната ни система и да ни подмлади.
Кои са най-здравословните и най-лековити храни измежду всички? Нека разберем!
9. Магданоз
Тази вкусна билка съдържа витамини А, К, С и фолиева киселина, които са изключително важни за здравето на сърцето на първо място. Тази подправка е по-питателна от всяка зелена салата и същевременно е толкова евтина! Можете да добавяте магданоза в редица ястия, салати и супи, а той ще донесе многобройни ползи за организма ви.
8. Моркови
Небелените моркови имат високо съдържание на фибри, които помагат на тялото да абсорбира бета-каротина, който доставят на организма. Не забравяйте, че кората на моркова е много важна и е добре да не я премахвате! Сортове като бейби-морковчета нямат тези хранителни качества, като обикновените си събратя.
7. Доматено пюре
Консервираните домати са богати на ликопен, защото самото консервиране прави абсорбцията на ликопен по-лесна. Той се свързва с понижаване риска от инфаркт и инсулт. Доматеното пюре има 10 пъти повече ликопен в сравнение със суровите домати.
6. Сини сливи
Сушените сливи са много богати на антиоксиданти, които помагат за възстановяването на клетъчната стена, дори повече от боровинките, които са едни от първенците в тази си функция. Освен това сините сливи съдържат минерал, който помага за предотвратяване на остеопорозата и значителното забавяне на процеса.
5. Червени портокали
Червените портокали, изобщо червените цитрусови плодове съдържат много повече антиоксиданти, отколкото обикновените портокали. Те съдържат и вещества, които подобряват работата на сърцето.
4. Леща и фасул
Често мислим за тези продукти като за обикновени, които сме свикнали бабите ни да приготвят и затова ги и пренебрегваме, а не трябва! Лещата и фасулът имат повече антиоксиданти, отколкото всички други зърнени и бобови храни.