Борба с остеопорозата

01.06.2006г. / 13 25ч.
Аз жената
Борба с остеопорозата

Община Варна с нов апарат за измерване на костната плътност

Апаратът, заедно с оборудването, е на стойност над 35 000 лева и е закупен със средства от националната благотворителна кампания „Купи и помогни”. В рамките на инициативата Обединената млечна компания Верея отделяше 5% от приходите си от всяко закупено прясно и кисело мляко „Верея Калций”. Апаратът е дарен на община Варна, която ще го предостави на нуждаещите се диагностично-консултативни центрове на територията на региона. Обединена млечна компания дарява също така лаптоп и цветен принтер, които ще се използват за нуждите на изследванията. Апаратът комбинира рентген и ултразвук и има много високо качество на измерване и анализ на костното вещество. Подобен апарат във Варна до този момент не съществува.

На церемонията присъстваха кметът на гр. Варна Кирил Йорданов, доц. Маринчева – директор на дирекция «Здравеопазване» на община Варна, Севдалина Василева – генерален маркетинг директор на Обединена млечна компания, представители на шест варненски ДКЦ-та.

Кметът на гр. Варна г-н Кирил Йорданов прие апарата от генералния маркетинг директор на Обединена млечна компания госпожа Севдалина Василева. Пред варненските журналисти и представители на варненските ДКЦ-та бе изтеглен жребия, който определи графика на използване на апарата. Присъстващите имаха възможност първи да измерят с новата придобивка състоянието на костното си вещество.

Остеопорозата застрашава 800 000 българи. Приемът на храни, богати на калций, и ранното диагностициране са важни, тъй като намаляват риска от заболяване. Остеопорозата е на 3-то място по смъртност след сърдечно-съдовите заболявания и рака. „Ние осъзнаваме сериозността на този проблем и подкрепяме борбата с остеопорозата”, сподели Севдалина Василева. „Проучванията ни сред специалисти показаха, че апарат за измерване на костната плътност е едно от средствата за ранна диагностика, от което има потребност у нас. Решихме да закупим нов апарат, който има и предимството да е преносим”, допълни тя.

„Верея” се ангажира с каузата „борба с остеопорозата” миналата година. През октомври се организира благотворителна кампания под патронажа на г-жа Зорка Първанова. На фитнес пътечки в 7 български града жени и мъже символично «избягаха» от остеопорозата. За всеки пробягани 100 метра „Верея” дари по 1 лев за закупуване на апарат за измерване на костна плътност. Фитнес пътечките събраха 3060 лв. “Верея” удвои сумата като дари още 3060 лв. Цялата събрана тогава сума възлиза на 6120 лв.

Апаратът, който Обединена млечна компания дарява на община Варна, ще се използва от всички диагностично-консултативни центрове в града като ще се заплаща единствено анализът на резултатите от специалист на минималната цена от 5 лв.

Коментирай