Симптоми на магнезиев дефицит

Защо магнезият е толкова важен за здравето?

20.06.2014г. / 15 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Магнезият е един от най-важните елементи, от които се нуждае нашият организъм. Той е от съществено значение за повече от 300 химични реакции, които се извършват в телата ни, като преработката на въглехидрати и аминокиселини например.

Нуждаем се от него, за да забавим процесите на стареене, за правилното функциониране на мозъка, за балансирането на други важни минерали за здравето ни като калций, натрий, калий. Той е от съществено значение и за:

  • здравината и гъвкавостта на костите
  • регулиране и нормализиране на кръвното налягане
  • предотвратява образуването на камъни в бъбреците
  • спомага за спокоен сън
  • подобрява метаболитните процеси
  • намалява риска от сърдечна недостатъчност
  • предотвратява появата на мускулни крампи
  • понижава нивата на серумния холестерол и триглицеридите
  • намалява инсулиновата резистентност
  • намалява риска от атеросклероза и инсулт
  • подобрява кръвообращението
  • облекчава фибромиалгия и хронична болка
  • помага при астма
  • предпазва от остеопороза
  • благоприятства дейността на храносмилателната система и др.

Ето защо не бива да се допуска дефицит на магнезий. Има няколко симптома, които могат да ни подскажат, че тялото ни се нуждае повече от този минерал като:

  • безсъние
  • тревожност, хиперактивност, безпокойство
  • запек
  • мускулни спазми, потрепвания, болезненост
  • затруднено преглъщане
  • болки в гърба
  • главоболие
  • затруднено дишане
  • сърцебиене
  • високо кръвно налягане
  • умора
  • остеопороза

Храненето играе ключова роля в приема на магнезий. Ето няколко прости и лесни начина за успешно снабдяване на организма с магнезий:

Свързани статии

Яжте зелени зеленчуци, особено зелени зеленчуци, които имат много хлорофил, молекула, която съдържа магнезий.

Избягвайте рафинираните и преработени храни. Повечето рафинирани продукти като бяла захар и преработени храни, направени с бяло брашно, изразходват натрупания в организма магнезий.

Опитайте да приемате ферментирали храни и напитки. Ферментиралите храни и напитки снабдяват червата с пробиотици (полезни бактерии), които помагат на организма да абсорбира повече магнезий от храната. Повече за тях вижте тук.

Консумирайте много сурови ядки, черен шоколад, сусамов тахан, зелени водорасли спирулина и други. Препоръчителният дневен прием за жени е 300 мг, а за мъже 400.

Коментирай