Снимка: thinkstock
Мускулните болки, главоболието и стомашните разстройства могат да нарушат не само нашия нормален ритъм на живот, но и да провалят лятната ни почивка. В тези моменти е добре да знаете кои ароматни подправки могат да ви бъдат в помощ. Запишете си ги.
Джинджифил
Прясно нарязаният или настърган ароматен джинджифил е невероятно допълнение към вашите летни смутита, салати, супи, ястия, сладкиши, чайове.
Джинджифилът благоприятства дейността на храносмилателната система, има противовъзпалителни свойства и е установено, че може да намали стомашните болки, както и болките при ревматоиден артрит, остеоартрит и фибромиалгия.
Някои специалисти препоръчват не само да се консумира, но и да бъде прилаган като компрес върху челото при главоболие или артритни болки.
Мента
Свежестта й я прави една от най-предпочитаните летни подправки. Свежите ментови листенца съдържат съединение, наречено ментол, което действа като ефективен мускулен релаксант.
Добавяйте от нея към шейковете, салатите или чая всеки път щом усетите болки в гърба, храносмилателни болки, коремни спазми, стомашни разстройства, болки в синусите.
Зелен чай
Зеленият чай е ценен не само заради ползите му за борба с рака, загуба на тегло и стимулиране на мозъчната дейност. Той също като ментата действа като мускулен релаксант и съдържа големи количества епигалокатехин галат.
Доказано има мощни противовъзпалителни свойства и спомага за облекчаването на болките в ставите. Може да направите мощна комбинация срещу болката и неразположението като си направите студен зелен чай, в който да добавите малко мента и джинджифил.
Риган
Риганът е класическа билка, която е чудесно допълнение към вашите пикантни ястия и не само. Може да го добавяте към чая си, маринатите, салатите, сосовете, супите и т. н. Сушен или пресен добре е да го направите част от вашата кухня, защото е с богато съдържание на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали.
Спомага за намаляване на възпалителните процеси в организма и при различни форми на артрит.
Розмарин
Силно ароматна билка, която подхожда на печени картофи, месо, риба, салати, боб и други. Розмаринът е от семейството на ментата и също има болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства.
Розмариновата киселина, която се съдържа в него има анти-микробни свойства и спомага да преборите вирусите и бактериалните инфекции.
Копър
Универсална подправка, която консумираме всекидневно, особено през летните дни. Копърът се използва от векове при мускулни болки, ревматоидни и стомашни болки. Той успокоява коликите не само при възрастните, но и при бебетата, когато го приемат под формата на студен чай.
Ефективно помага при менструални болки, но въпреки своите полезни свойства трябва да се използва с внимание.
Люти чушки
Лютите чушки съдържат капсаицин. Мощната съставка, която ускорява метаболитните процеси, спомага за изгарянето на излишните мазнини.
От друга страна капсаицинът е противовъзпалително съединение и стимулира отделянето на ендорфини, естествени болкоуспокояващи на организма.
Снимка: Thinkstock