Снимка: thinkstock
За да бъдем в добро здраве е важно не само да се храним здравословно и да спортуваме, но и да спазваме отлична хигиена. В спазването на хигиена трябва да следим не само за това, кога и колко често мием ръцете си, но и за качеството и хигиената на храните и напитките, които слагаме на трапезата си.
Малко невнимание, може да доведе до сериозна инфекция наречена листериоза. Тя се появява в резултат на консумация на заразена храна с бактерията Listeria monocytogenes. Бактерията може да бъде намерена в почвата, водата и изпражненията на животните.
За разлика от повечето бактерии, Listeria monocytogenes може да оцелее и често да се мултиплицира при температура под 5 ° С. Това означава, че има възможност да се размножава при храната, която се съхранява в хладилник и да предизвика инфекция.
Как най-често можем да се заразим с нея?
Както всяка инфекция, така и листериозата има инкубационен период, който е от 3 до 70 дни. Едни от най-често срещаните симптоми подсказващи наличието на тази инфекция са:
Кои групи са изложени на по-висок риск от заразяване с бактерията?
Как да намалите риска от заразяване?
Спазвайте отлична лична хигиена.
Съхранявайте храната в хладилник при температура от 4 ° С и по-ниска.
При закупуването на хранителни стоки съхранявайте месото, рибата и зеленчуците в отделни опаковки.
Винаги преди да започнете да обработвате храната, мийте добре ръцете си.
Желателно е да ползвате различни дъски за рязане на месо, риба, зеленчуците.
Обработвайте добре термично млякото, месата, рибата.
След като приключите с готвенето старателно измивайте дъските.
Избягвайте да купувате мляко и меса от непроверени източници.
Ако купувате домашно прясно мляко задължително го обработвайте термично.
Старателно измивайте свежите зеленчуци и плодове.
Снимка: freeimages