Какво е листериоза и как да се предпазим от нея?

Спазването на добра хигиена намалява риска от заразяване

07.08.2014г. / 14 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

За да бъдем в добро здраве е важно не само да се храним здравословно и да спортуваме, но и да спазваме отлична хигиена. В спазването на хигиена трябва да следим не само за това, кога  и колко често мием ръцете си, но и за качеството и хигиената на храните и напитките, които слагаме на трапезата си.

Малко невнимание, може да доведе до сериозна инфекция наречена листериоза. Тя се появява  в резултат на консумация на заразена храна с бактерията Listeria monocytogenes. Бактерията може да бъде намерена в почвата, водата и изпражненията на животните.

За разлика от повечето бактерии, Listeria monocytogenes може да оцелее и често да се мултиплицира при температура под 5 ° С. Това означава, че има възможност да се размножава при храната, която се съхранява в хладилник и да предизвика инфекция. 

Как най-често можем да се заразим с нея?

  • При консумацията на непастьоризирано мляко
  • Храна приготвена с непастьоризирано мляко
  • Консумация на свежи неузрели сирена приготвени със заразено мляко
  • Замърсени плодове и зеленчуците
  • Консумация на заразена вода и други

Както всяка инфекция, така и листериозата има инкубационен период, който е от 3 до 70 дни. Едни от най-често срещаните симптоми подсказващи наличието на тази инфекция са:

  • Висока температура над 38 ° С
  • Гадене и повръщане
  • Треска 
  • Диария
  • Болки в мускулите
  • Припадъци
  • Нарушение в равновесието
  • Гърчове и други

Кои групи са изложени на по-висок риск от заразяване с бактерията?

  • Бременни жени 
  • Бебетата
  • Възрастни и деца със слаба имунна система 

Как да намалите риска от заразяване?

Спазвайте отлична лична хигиена.

Съхранявайте храната в хладилник при температура от 4 ° С и по-ниска.

При закупуването на хранителни стоки съхранявайте месото, рибата и зеленчуците в отделни опаковки.

Винаги преди да започнете да обработвате храната, мийте добре ръцете си.

Свързани статии

Желателно е да ползвате различни дъски за рязане на месо, риба, зеленчуците.

Обработвайте добре термично млякото, месата, рибата.

След  като приключите с готвенето старателно измивайте дъските.

Избягвайте да купувате мляко и меса от непроверени източници.

Ако купувате домашно прясно мляко задължително го обработвайте термично.

Старателно измивайте свежите зеленчуци и плодове. 

Снимка: freeimages

Коментирай