Лятото и жилещите насекоми

07.07.2006г. / 12 37ч.
Аз жената
Лятото и жилещите насекоми

Ако през пролетта природата се събужда от зимния си сън, то през лятото въздухът се изпълва с жужащи насекоми, привлечени от уханните миризми, носещи се от разцъфналите цветя и треви. За съжаление наред със силните изпарения на растенията, осите и пчелите са привлечени и от нас хората. Парфюмите, кремовете, плажните масла и козметиката за коса съдържат екстракти от различни екзотични цветове, характеризиращи се със силна миризма, поради което притежателите им се превръщат в лесни мишени за жилещите твари. От друга страна, така модерните щампи върху дрехите с флорални мотиви с искрящи цветове имат също притегателна сила. Ето защо не е изненадваща статистиката на специалистите по токсикология в Пирогов, според която за летния сезон в отделението постъпват повече от 2 500 души ухапани от насекоми и други дребни твари. Част от ужилените развиват алергични реакции, някои от които могат да доведат до алергичен шок. Известно е,че в отровата се съдържат редица токсични субстанции, от които главно предизвикващите алергична реакция са мелитинът (белтък) и фосфолипаза А2 (ензим).

Пиковите месеци, в които е най-вероятно да ви навести пчела, оса или друго жилещо насекомо, са юли и август. В повечето случаи след ужилване на мястото възниква червена точка, а около нея леко се зачервява. Ужиленият чувства кратковременна болка, която най-много за около ден отшумява. Тъй като пчелната отрова има многообразно действие върху човешкия организъм, в някои по-тежки случаи реакцията може да е придружена от парене, зачервяване и поява на оток, а други да развият алергична реакция.  Общото им състояние бързо се влошава, налягането спада и ужиленият се оплаква от задух, виене на свят и в някои по-тежки случаи може да загуби съзнание и да се появят гърчове. Освен алергичните реакции тежки случаи могат да възникнат тогава, когато някой е ухапан в устата или гърлото или когато е ужилен на много места.

След ужилване трябва да извадите жилото с помощта на ножче или пинсета, като гледате да не се спука торбичката с отровния сок. След което дезинфекцирайте и сложете лед. Вътрешно може да приемете едно хапче алергозан или друго противоалергично средство. Тези, които не се чувстват добре, незабавно трябва да потърсят лекарска помощ. Ако се доверявате на народната медицина, пийте 3 пъти дневно витамин С и смес от лъжичка пчелен мед, разтворен в чаша вода. Старите хора съветват да поставите на ужиленото място листа от магданоз, живовлек или невен. Мястото може да натъркате с лук, чесън или картоф.

За да избегнете ужилване:
- Когато се разхождате сред природата носете светли дрехи, най-подходящи са белите и не ходете боси по тревата.
- Ако жужи около вас оса или пчела не ръкомахайте с резки движения, за да не я предизвикате.
- Не пийте сладки течности директно от шишето или чашата, а използвайте сламка.
- У дома поставете мрежа против насекоми.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Виторио ( преди 11 години )
Това е много полезно,мен ме е страх от оси и пчели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар