Анорексията – болест на ума

18.07.2006г. / 13 12ч.
Аз жената
Анорексията – болест на ума

В летните дни, когато на мода са впитите и оскъдни дрехи е важно да обърнем внимание на това какво и колко ядем. В повечето случаи, продиктувано от модните тенденции младите дами не хапват нито залък през целия ден, засилено спортуват и вечер, поглъщайки минимално количество храна се чувстват виновни. След време се стига до още по-драстични хранителни ограничения или прием на голяма доза разхлабителни или диуретици. По този начин теглото рязко спада, но организмът не си набавя необходимото количество хранителни вещества и имунитетът намалява. Наблюдават се обменни и хормонални промени от нарушенията в обмяната на веществата, също така налице са отпадналост и депресия. Ако отказващият храна не осъзнава вредните промени във физическото и психическо състояние и депресията се задълбочи, лекарите може да поставят диагноза анорексия, която се характеризира с обща отпадналост, неудовлетвореност, враждебност, силно безпокойство, рязка промяна в настроенията, ниска телесна температура и др. Има случаи, в които болният има измършавяло, безформено тяло и смятайки се за дебел се облича с широки и размъкнати дрехи. Анорексията е заболяване, което се дължи на психично разстройство – болния не възприема правилно собственото си тяло и тегло и отказва да яде.

Според учените 95% от жертвите на болестта са жени. Липсата на апетит може да се прояви при всеки човек, независимо на каква възраст е и какъв е социалният му статус. Не само момичетата и момчетата в тийнейджърската възраст са податливи на това заболяване, но и зрели жени и мъже на 40-50 години (в период, в който настъпват възрастови изменения в теглото).

Възможно е болният да изпитва непреодолим ужас от погълнатите калории и да се стреми да се освободи от тях. Тук лекарите биха отбелязали наличие на болестта булимия или така наречения “волски глад”. При нея се наблюдава редуването на неконтролиран прием на храни, най-често висококалорични, повръщане или медикаментозно очистване и продължително гладуване. След като повече от 3-4 дни гладуващият се е лишавал от любимите си лакомства, в пристъп на слабост изяжда огромно количество шоколад, сладолед, торти, тестени изделия и други “непозволени” храни. След това настъпва панически ужас и болният търси различни начини за изхвърляне на поетата храна. Често в по-напреднал етап едната болест води до другата и единствения начин за лечение е прием в болнично заведение, където в оздравителната програма ще бъдат включени освен принудителното хранене и медикаменти – транквиланти или антидепресанти. Ще бъде назначена психоанализа и семейна терапия.

От друга страна младите хора си вредят и в стремежа си да поддържат здрави и стройни тела, като се нахвърлят на изтощаващи физически натоварвания, за да изгорят колкото се може повече калории, без да поглъщат необходимата им доза хранителни вещества.

Тези болести са изключително опасни, ето защо е необходимо да се спазват определени правила на хранене. За да имаме необходимата енергия да се справим със забързаното ежедневие, провокиращо емоционален и физически стрес, трябва правилно да балансираме храните от различните групи. Здравето е богатство, за което сами държим ключа.

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
П ( преди 11 години )
Подценяваме тази болест, не приемаме че съществува , а се оказва че тя е смъртоносна - едва ли има нещо по-реално от това?децата ни-те са наи-уязвими!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
Маноела ( преди 11 години )
Не е ли добре и да напишете как може да се предпазим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар