Снимка: Thinkstock
Кокосовите орехи често са демонизирани, защото съдържат големи количества наситени мазнини, но доказателствата сочат, че те всъщност са изключително полезни в отслабването.
Каква е връзката между кокоса и отслабването?
Съдържат наситени, но полезни мазнини
Кокосовите орехи наистина са изпълнени с наситени мазнини, което им придава лоша репутация, но те всъщност не са нездравословна храна! Видът наситени мазнини в кокоса са главно средноверижните триглицериди.
Те се метаболизират по различен начин в сравнение с другите наситени мазнини. Нашите органи ги използват за енергия като почти не ги съхраняват като телесна мазнина. Те се преработват подобно на въглехидратите, но без да повишават нивата на кръвната захар в кръвта, както правят въглехидратите.
Не изискват толкова ензими за обработка
Кокосовите орехи са лесно смилаеми и се нуждаят от по-малко ензими. При обработката им се усвояват важни витамини, минерали и основни хранителни вещества. Този процес поддържа по-продължително усещане за ситост, което намалява пристъпите на рязко огладняване.
Повишава добрия холестерол
Кокосовото масло повишава нивото на добрия холестерол (HDL) в тялото и спомага за намаляване на мазнините в областта на корема и талията. Натрупването на мастна тъкан в тази област е сигнал за абнормално затлъстяване и е рисков фактор за поява на диабет, инсулинова резистентност и диабет тип 2.
Изследванията са установили, че хората, които консумират повече кокос, имат намален риск от поява на сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.
Хидратира
Кокосовата вода е напитка за здраве, която е идеален начин за хидратиране на тялото. Освен това тя е добър диуретик, който очиства тялото от токсините.
Ясно е, че надали ще започнете да ядете току-така кокос. Как тогава да го внесете в менюто си?