Снимка: Thinkstock
Сезонните плодове и зеленчуци са изключително полезни. Важно е да се консумират продукти, които узряват през съответния сезон, защото полезните им вещества са се образували без външна намеса и допълнително обогатяване, изкуствени торове и изкуствено създадена топла оранжерийна среда.
За да запазим разнообразието от зеленчуци през зимата сме принудени да купуваме вносни такива. Те обаче са наситени с нитрати, често са отгледани по изкуствен път или дори да идват от топли места, където зреенето не е проблем, вероятно са откъснати зелени и са дозрели по време на транспорта.
Кои са най-полезните зимни зеленчуци, които задължително трябва да присъстват на трапезата ни?
Лук
Лукът трябва да присъства по-често в менюто. Използвайте го винаги, когато е възможно за вашите ястия и пресни салати. Подходящ е за изключително широк диапазон от гозби като им придава типичен характер и особена апетитност.
Той е много полезен, съдържа големи количества витамини и минерали, добър хидратант е и е невероятен естествен антибиотик.
Брюква
Чували ли сте за брюквата? Това е особен вид зеленчук, получен чрез естествена кръстоска между бяла ряпа и зеле. Има жълт цвят и затова се нарича още жълта ряпа. Не е особено популярна, но е много полезна.
Ядат се не само кореновите й части, но и листата. От тях се прави прекрасна зелена салата.
Брюквата е наистина вкусна, хрупкава и спокойно може да се яде сурова. Подходяща е за добавка към печената ви тиква. Намачкайте брюквата с чесън, сметана или кокосово мляко, зехтин и малко сол.
Алабаш
Алабашът също е относително непознат за много хора. Той е доста интересна и сполучлива смесица между броколи, зеле и краставица. Той е хрупкав и леко сладък, подходящ за салати и като подправка към печени и задушени ястия.
Зеле
Зелето е много богат източник на фибри. През студените месеци зелето е много подходящо за консумация в най-различни вариации – сурово, в салати, печено с месо, задушено или кисело.
Всички чакаме с нетърпение зимните зелеви сарми!
Пащърнак
Пащърнакът не е традиционен зеленчук в българската кухня, но заслужава място на трапезата, защото е доста полезен. Той е богат на фибри, фолати, големи количества витамин С и калий. Подхожда на печени и задушени ястия с моркови, чесън, картофи, леща. Включете го във вашата яхния и няма да съжалявате.
Тиква
Тиквата е удивителен феномен, на границата между плодовете и зеленчуците. Тя е невероятно богата на антиоксиданти, витамин А, флавоноиди, полифеноли, лутеин, ксантин, каротини – тези съединения са от огромна полза за здравето на организма.
Освен витамин А, тиквата съдържа и витамини С и Е, които са важни за работата на имунната система и имат значение за здравето на косата, кожата и очите.
Тиквата може да се приготви по много различни начини. Тук можете да си припомните най-здравословните рецепти с тиква.
С тиква се приготвят едни от най-вкусните сладкиши, баници, пайове и полезни шейкове.
Цвекло
Цвеклото е страхотно за печене на фурна. Не забравяйте да го добавите към яхниите, варивата си, печените ястия и задушените вкусотии с месо и зеленчуци. То придава леко сладникав вкус, което прави ястията още по-апетитни и полезни.