Снимка: Thinkstock
Тайната на добрата диета е да консумирате по-малко калории, отколкото изразходвате. Затова е важно в диетата да са включени продукти, които са бедни на калории. Най-добре е тези продукти да са и здравословни. Такава е динята. Тя е един изключително добър и полезен плод, подходящ за диетичен режим.
Поначало плодовете и зеленчуците са с по-ниско съдържание на калории от всички останали продукти. Те са полезна храна, която помага за регулиране на теглото. Динята освен ниското си съдържание на калории е много богата на ликопен, който предпазва от развитие на ракови клетки.
Динята е с ниско съдържание на калории и е бедна на мазнини
Една от тайните на стопяването на коремни мазнини са тренировките и храните, помагащи за ускоряването на процесите на редукция на тези мазнини. За съжаление, премахването на мазнини от точно определени места от тялото не е възможно, но е важно да се намали общата маса на тялото.
В 100 г диня се съдържат само 30 калории, въпреки сладкия й вкус и наличието на въглехидрати. В динята няма никакъв холестерол, което я прави полезна за кръвоносната система и сърцето.
Динята противодейства на задържането на течности
Един голям проблем не само за отслабването, но и за редица заболявания, е задържането на течности в тялото. Тя е много богата на вода и провокира отделителната система и пикочните пътища към прочистване.
Динята помага за добрата хидратация на организма, предотвратява подуването на корема и намалява задържането на излишни течности.
Динята създава усещане за ситост по-дълго време
Контролирането на големината на порциите за много хора е истинско предизвикателство. Често когато ядем нещо вкусно е трудно да намалим обема на приетата храна. Затова включването на динята в менюто е хитър ход.
Тя удължава усещането за ситост, намалява апетита за още храна като същевременно намалява общия брой приети калории. Освен всичко, динята съдържа и фибри, които допълнително нормализират работата на стомашно-чревния тракт и намаляват чувството на глад.
Други ползи за здравето
Динята е богата на електролити – натрий и калий, които са от огромно значение за доброто хидратиране на тялото. Тя е прекрасен източник на L-цитрулин/L-аргинин – аминокиселина, която понижава кръвното налягане. Това намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Освен всички тези ползи за организма, динята е доста богата на витамини А, С, В6, както и тиамин.