Снимка: Thinkstock
Стевията е природен заместител на захарта, която все още не е заела достатъчно голямо място в хранителната промишленост, колкото би трябвало, защото е изключително полезна.
Най-често се използва за подслаждане на лекарства, напитки и чай. Тя има редица ползи за здравето, повлиява добре симптомите на диабет, помага за понижаване на кръвното налягане и захарта, редуцира риска от остеопороза.
Ще ви представим някои факти за стевията, които може би не знаете!
Факт № 1 – Стевията се извлича от растението Stevia Rebaudiana, което принадлежи към семейство Сложноцветни. За нейна родина се смятат Бразилия и Парагвай. Използва се като подсладител още преди 1500 години от народа гуарани в Южна Америка.
Факт № 2 – Стевията се използва за подслаждане на редица храни като енергийни барове, бонбони, протеинови напитки и чайове. Стевията се произвежда и във формата на подсладител на таблетки.
В някои страни като Япония, например, стевията се използва официално от десетилетия. В други страни пък, опасенията относно страничните й ефекти предизвикват редица неизяснени спорове, довели до ограничения или пълна забрана за употребата на стевия.
Факт № 3 – Стевията има изключително малко калории, а същевременно е около 200 пъти по-сладка от захарта. Сладостта на стевията се дължи на гликозидни съединения, които се извличат за целите на производството.
Факт № 4 – Стевията може спокойно да се използва от диабетици. Тя не повишава кръвната захар, дори я намалява. Проучванията показват, че тя не добавя никакви въглехидрати към диетата.
За разлика от захарта, стевията не влияе на глюкозата в кръвта, както и на инсулиновата реакция. Това позволява на диабетиците да се насладят на разнообразието от сладкиши, приготвени със стевия.
Факт № 5 – Стевията е полезна за хипертоници. Изследванията показват още, че гликозидите в нея спомагат за разширяването на кръвоносните съдове. Освен това се увеличава секрецията на натрий, което провокира по-често и качествено уриниране.
Тези процеси улесняват работата на сърцето и намаляват кръвното налягане.
Лекарите и изследователите предупреждават, че всеки продукт, макар и считан за здравословен, трябва да се консумира в умерени количества. Затова не злоупотребявайте със сладостта на стевията. Все пак, важно е да се храним балансирано и в определени граници, въпреки че ядем здравословни продукти!