400 ваксини срещу Хепатит A

13.09.2006г. / 01 05ч.
Аз жената
400 ваксини срещу Хепатит A

Предоставиха безвъзмездно 400 ваксини срещу Хепатит A на деца в засегнатите от епидемията райони на град Пловдив от Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и инициативата Глобален договор, в партньорство с Национално сдружение за борба с хепатита “Хепасист” и фармацевтичната компания ГлаксоСмитКлайн – България.

Дарението е на стойност 20000лв. и имунизационната кампания е насочена към деца и юноши, принадлежащи към ромската общност на кв. “Столипиново”, както и на деца в риск, посещаващи детските градини и училищата в непосредствена близост до квартала. Имунизацията, която стартира в навечерието на новата учебна година, ще се осъществява под ръководството на РИОКОЗ Пловдив.

Вирусният хепатит е сериозен социален и здравословен проблем, който засяга предимно деца и млади хора. Липсата на развита инфраструктура в кварталите с преобладаващо малцинствено население “улеснява” предаването на вируса на хепатит A чрез вода, хранителни продукти, замърсени ръце. Единствената сигурна защита срещу хепатит A и B е ваксинацията. Тя осигурява доказана и дългосрочна защита, без промяна на начина на живот.

Имунизационната кампания срещу хепатит A и B е част от серията инициативи, осъществени от Глобалния договор на ООН в България в партньорство с “ГлаксоСмитКлайн”. Първата кампания се проведе съвместно с община Сливен и фондация “Здраве за ромите” в ромската общност на кв. “Надежда” в град Сливен. Чрез кампанията в Пловдив партньорите на инициативата се включват в призива на националните и общински власти за бързо предотвратяване на епидемията от Хепатит A сред най-уязвимите групи от населението.

Коментирай