Снимка: Thinkstock
Водата и почвата, за съжаление, често се насищат с всякакви отровни вещества. Промишлеността оставя трайни натрупвания от вредни химикали, които насищат хранителните продукти и месото, което ядем.
Арсенът, подобно на живака, оловото и други метали, може да се натрупа в някои определени храни, заради замърсявания на околната среда.
Арсенът е силна отрова, която причинява поражения на белия дроб, бъбреците, кожата, пикочния мехур, пречи на хормоните, набърква се в метаболизма и работата на имунната система.
В кои храни най-много се натрупва той?
Брюкселско зеле
Брюкселското зеле е от семейството на кръстоцветните. Те са много полезни. В тази група влиза карфиолът, броколите. Изследванията показват, че нивата на арсен при хора, редовно консумиращи брюкселско зеле са с до 10,4% по-високи, отколкото при хора, които никога не включват в менюто този зеленчук.
Риба с тъмно месо
Такива риби са рибата тон, скумрията, сьомгата, сардината, леферът, рибата меч. В месото на тези риби има с около 7,4% по-високо съдържание на арсен, според проучванията. Полезните вещества в тях са безспорни, но трябва да сте сигурни, че рибата идва от екологично чист регион, преди да я консумирате.
Ориз
Има известна връзка между консумацията на ориз и арсена. Проучванията по този въпрос са противоречиви. Но някои от тях отбелязват наличие на арсен в ориза, което предизвиква съмнение.
Пилешко
В пилешкото могат да се открият всякакви вредни химикали. Все повече се говори за хормоните и антибиотиците, които се прилагат в пилешкото месо. Арсен също се натрупва в известни количества в птичето месо, защото фуражите, с които се хранят птиците, могат да съдържат известни количества от опасния елемент.
Бира и вино
В бирата и виното също могат да се открият следи от арсен. Арсенът може да дойде от водата, с която се приготвят напитките.