Снимка: Thinkstock
Наличието на висок холестерол повишава риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркти, инсулти, метаболитен синдром и още много други заболявания, свързани с обмяната на веществата.
Правилната храна и редовната физическа активност допринасят за намаляването на холестерола. Някои продукти имат по-силно влияние върху свалянето на нивата на лошия холестерол. Освен това полезно действие, те имат и много други позитивни влияния върху организма. Затова наричаме тези продукти суперхрани.
Кои са суперхраните, които най-ефективно повлияват нивата на лошия холестерол?
Овесени ядки
Консумирането на пълнозърнести храни се свързва с намаляване на холестерола. Овесът съдържа разтворими фибри, наречени бета-глюкани. Те помагат за намаляването на холестерола с около 20% при ежедневна консумация.
Освен това овесените ядки са отличен източник на минерали и протеини.
Орехи
Орехите са богати на мононенаситени мастни киселини и омега-3 мастни киселини. Консумирането на тези ядки е в състояние да намали холестерола с около 15%, а и да подобри функцията на кръвоносните съдове.
Орехите намаляват възпалението, обогатяват организма с витамин Е, минерали и витамини от група В.
Фасул
Фасулът, зрелият боб във всичките му разновидности, е много богата на фибри и растителни протеини суперхрана.
Изследванията показват, че добавянето на бобови растения в менюто намалява холестерола. Освен това бобовите растения са полезни и за диетата ви, защото не добавят почти никакви излишни калории към дневния ви прием.
Бобовите са богати на витамин В-комплекс и минерали.
Зехтин
Зехтинът е сред най-известните източници на мононенаситени мастни киселини. Той помага за намаляване на холестерола и възпалението в тъканите. Той е полезен още за здравето на сърцето и кръвоносната система.
Бадеми
Бадемите съдържат множество полиненаситени мазнини, освен мононенаситените. Бадемите доставят на организма още минерали, витамини от група В, витамин Е. Редовната им консумация намалява холестерола с до 20%.
Подходящи са като добавка към салати, дресинги, печени ястия.
Соя и соеви продукти
Протеинът в соята има голямо въздействие срещу холестерола. Яденето на две порции тофу, соево мляко или соеви зърна намаляват холестерола с около 5%. Соята е прекрасен източник и на омега-3 мастни киселини, витамини и минерали.