Снимка: thinkstock
Специалистите препоръчват всекидневно да хапваме плодове, за да бъдем здрави и енергични. Пресни или сушени, те доставят необходимото ни дневно количество витамини и минерали. Плодове, които е добре да консумираме всекидневно, но сякаш са малко позабравени са фурмите.
Знаете ли, че съдържат до 60% повече въглехидрати в сравнение с останалите плодове и както и че изобилстват от аминокиселини? Фурмите са известни със своите лечебни свойства в продължение на много време.
Те са приемани като плодове на дълголетието и мъжката потентност. В допълнение вкусните плодове на финиковата палма са изключително богати на хранителни елементи като мед, желязо, манган, цинк, фосфор, натрий, калций, калий, магнезий, кадмий, ниацин, пектин, както и витамини А, А1, В, В1, В2 и В6.
Редовната консумация на фурми допринася за укрепването на жизненоважни органи, като сърцето, черния дроб и бъбреците. Плодовете имат положително действие върху чревната микрофлора, както и върху киселинно-алкалния баланс на целия организъм.
Повишават устойчивостта на организма към инфекции и вируси, а също така се препоръчват на пациенти страдащи от хипертония, дистрофия и белодробни заболявания
Според някои изследвания, сушените фурми повишават ефективността на мозъка, стимулират сърцето и помагат на организма да се възстанови по-бързо след боледуване.
Много специалисти препоръчват бременните и кърмачките също да включат в своето ежедневно меню сушени фурми, тъй като плодовете ще повишат техните енергийни нива, но и ще спомогнат за отделянето на кърма.
И не на последно място, само 10 бр на ден от вкусните и питателни сушени плодове, осигуряват необходимия дневен прием на мед, желязо и сяра.