Снимка: Thinkstock
Не всички видове калории, получени от различни източници, се абсорбират по еднакъв начин. Затова и невинаги диетите са еднакво успешни.
Ако мислите, че можете да заместите 200 калории, добити от протеини с 200 калории, добити от въглехидрати – лъжете се. Бройката в случая не е еквивалентна и не е добре да се ръководите само от цифрите, защото няма да имате ефект.
Количеството калории невинаги е от значение. Това, което е по-съществено, е качеството им. Вероятността да натрупате мазнини се дължи именно на погрешните схващания по отношение на калориите.
Връзката между въглехидрати, преработени храни, затлъстяване и заболявания е тясна. Ето няколко примера за това каква е връзката на калориите със затлъстяването и здравето.
Фибри
Фибрите забавят абсорбцията на калории. Ако изядете 160 калории, добити от бадеми, например, ще абсорбирате само 130, защото една част от калориите, приети чрез фибри, се преработват в червата, където чревните бактерии ги използват като директен източник на енергия.
Протеини
За разграждането на протеините тялото изразходва най-много енергия. Метаболизмът се ускорява, а още по-голям ефект в изгарянето на калории има и повишаването на телесната температура. Калориите, придобити от протеините, намаляват хормоните на глада, което създава дълготрайно усещане за ситост.
Въглехидрати
Нишестето (в картофите, например) съдържа предимно глюкоза, която всяка клетка в тялото използва за енергия. Фруктозата в газираните напитки и бонбоните, например, се прибавя към всички останали захари, приети през деня.
Тези въглехидрати се преработват в черния дроб под формата на мазнини, което е механизъм, даващ предпоставка за отключване на диабет и други метаболитни заболявания.
Затова е важно не само да пресмятаме броя приети калории, но да имаме предвид и техния вид, произход и качество, за да балансираме диетата си.