Снимка: thinkstock
Жълти храни – за красива и еластична кожа
Ананасът, жълтите чушки, царевицата и други жълти храни, съдържат хранителни вещества, които подпомагат доброто храносмилане и оптимално функциониране на мозъка. Високото съдържание на алфа и бета-каротини в тях повишава имунитета, намалява риска от някои видове рак, подобрява здравето на очите и кожата. Хапвайте повече от:
Ананас – с високо съдържание на бромелаин, ензим, който помага за регулирането на телесните течности. Високото съдържание на витамин С в плода, също е свързано с намаляване на сърдечносъдови заболявания, рак, катаракта и инсулт.
Жълти чушки – богати на витамин С и А, жълтите чушки са полезни за здравето на кожата.
Зелени храни – за да детоксикирате тялото си и да заздравите костната система
Зелените плодове и зеленчуци съдържат различни количества мощни фитохимикали, като лутеин и индоли. Ползите включват по-нисък риск от някои видове рак, подобряване здравето на очите, подмладена мускулатура и кости и здрави зъби, детоксикиране на тялото. Особено полезни са:
Броколи – с високо съдържание на калций и желязо, консумацията на броколи спомага да имате по-здрави зъби, кости и мускули, а също така намалява риска от развитието на някои видове рак.
Спанак – зеленчук, богат на желязо, антиоксиданти и витамин К, които също са важни за здравето на костите.
Киви – кивито е с високо съдържание на фолиева киселина, витамин Е и глутатион, които помагат за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.
Сини и лилави храни – за здравето на нервната система и забавяне на стареенето
За тези храни е доказано, че намаляват риска от някои видове рак, подобряват паметта и забавят стареенето. По-често консумирайте:
Къпини – малките и ароматни плодове са богати на фибри, витамин К, който спомага за усвояването на калция от костите. Проучванията сочат, че консумацията им подобрява имунитета, здравето на сърцето, понижава нивата на холестерола.
Сливи – изобилстват от витамин B, който помага за метаболизирането на въглехидратите, протеините и мазнините. Сливите също са богати и на витамин К.
Патладжан – Освен че е с високо съдържание на фибри, зеленчукът е с високо съдържание и на витамин С, калций и фосфор, които благоприятстват здравето на костите и зъбите.
Бели храни – за повишаване на имунитета
Белите храни като чесън, лук, ряпа, карфиол и други са богати на витамин С, антиоксиданти, манган, флавоноиди.
Освен че засилват имунитета, те подобряват състоянието на лимфната система, имат антимикробни съединения, понижават кръвното налягане, холестерола, забавят растежа на раковите клетки.
Снимка: Thinkstock