Борба с хепатита - протест

03.10.2006г. / 14 26ч.
Аз жената
Борба с хепатита - протест

Изтече крайният срок за отварянето на програмата за лечение на хроничен хепатит C.

Вчера, 2 октомври 2006 г. (понеделник) в 17:00 ч. изтече крайният срок, в който Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) пое ангажимент да отвори програмата за лечение на хроничен хепатит C и да попълни бройката на лекуващите се до 150 човека. Такова решение не беше взето, тъй като заседанието на Управителния съвет на НЗОК, насрочено за 2 октомври 2006 г., беше отложено за неизвестен период от време. Като причина за това беше посочено забавянето на бюджета на касата от Министерството на финансите.

Поради тази причина и защото през годината не се случи нищо позитивно в насока решаване на проблемите на болните от хепатит, на 1. 10. 2006 г. “Хепасист” не отбеляза Световния ден за борба с хепатита в знак на протест.

От НЗОК увериха “Хепасист”, че до провеждането на вече отложеното заседание на УС на НЗОК, ще бъдат проведени поне две срещи, на които ще бъдат обсъдени следните проблеми:

– Юридическият контрол и писмените процедури, чрез които ще се гарантира прозрачност на листата на чакащите по програмата за лечение на хроничен хепатит C, както и процедурите, според които ежемесечно ще се попълват вече освободените бройки в програмата.

– Техническите възможности за изграждане на система за онлайн проверка на поредния номер в листата на чакащите и срока, в който всеки пациент ще започне лечение, съобразно със законодателството на Република България.

Световен ден за борба с хепатита

На 1. 10. 2006 г. за трета поредна година се отбелязва Световният ден за борба с хепатита. Инициативата е на Европейската организация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA) и на Световната здравна организация. Участие в нея взимат пациентски организации от цяла Европа.

България беше една от първите държави, които се присъединиха към световната инициатива. През 2005 г. “Хепасист” отбеляза Световния ден за борба с хепатита със старта на кампанията “Изследвай се безплатно – дари кръв!”. По време на кампанията бяха изследвани над 5 000 души, които имаха възможност да проверят анонимно резултатите си от кръвните изследвания. На всички новооткрити заболели беше осигурен достъп до специалисти.

Коментирай