Лекция по проблемите на наднорменото тегло

09.10.2006г. / 09 11ч.
Аз жената
Лекция по проблемите на наднорменото тегло

Професор ще изнесе лекция по проблемите на наднорменото тегло и свързаният с това гликемичен индекс

Днес от 12ч. в аулата на Центъра по Хигиена, професор Джени Бранд–Милър от университета в Сидни /Австралия/ ще изнесе лекция на тема “Значение на храните с различен гликемичен индекс при превенция и лечение на затлъстяването”.

Проф. Милър е тук по покана на доц. д-р Светослав Ханджиев – координатор на европейската програма за борба със затлъстяването DIOGENES и БЕЛЛА БЪЛГАРИЯ, чийто продукт маргарин “ФЛОРА С ФИБРИ” е първият, включен в диетичния режим на участниците в програмата. “Флора” е избран заради ниския си гликемичен индекс, като с това затвърждава теорията на проф. Милър за новото значение на този тип храни в съвременното хранене.

Джени Бранд Милър е специалист от световна величина по проблемите на наднорменото тегло и свързаният с това гликемичен индекс. Диетичните съвети на проф. Милър следват теорията, че измерването на гликемичния индекс измества ролята на калориите при спазването на една диета. Световно известният учен доказва, че в една диета не е важно храните колко калории съдържат, а какъв е гликемичният индекс на съответните храни.

DIOGENES-програмата за отслабване – старт през август 2006!!!

След обявяването на общоевропейската програма “DIOGENES” бе осъществен последният етап от скрининга, като са диференцирани 64 лица /от общо 800 желаещи да участват в програмата за отслабване/. На одобрените да участват са направени всички клинични и параклинични изследвания /кръвна захар, индекс телесна маса, процентно съдържание на мазнини в организма/.

Доц. д-р. Св. Ханджиев сподели: В процентно съотношение жените преобладават пред представителите на силния пол. Повечето участници са от София, Пловдив, Плевен, Варна, а над половината са деца от 8 до 18 години. Двама от мъжете тежат над 130 кг, а един участник стартира в програмата с телесна маса – 250 кг.

Стартът на клинично-диетологичното проучване успешно започва през август 2006 г., като лабораториите в които се изпращат материалите за изследване се намират в Тулуза, Копенхаген и Берлин.

За 18 месеца /продължителност на програмата/ предстоят 19 срещи с родителите и 11 срещи с децата. През първите два месеца одобрените участници ще бъдат подложени на специален диетичен режим с дневен прием на калории – 800/1000 Ккал, като продуктите ще си ги получават лично. Това е периода на т.нар. “диета с течна храна”. В този период те ще трябва да отслабнат поне с 8%, за да продължат да участват в проучването. През следващите 6 месеца за всеки се изготвя индивидуален хранителен режим в който присъстват продукти с утвърдени диетични качества, какъвто е маргарин FLORA с фибри.

Коментирай