Защо са важни цветовете на храната?

Какво носят различните цветове храни на организма?

02.09.2015г. / 08 25ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Знаем, че трябва да се храним разнообразно и здравословно. Но замисляли ли сте се какво значи разнообразно? 

Съвсем буквално храната ви трябва да включва задължително продукти с различни цветове. Всеки цвят носи определени ползи за организма. 

Съществуват 6 основни групи цветни храни, които абсолютно задължително трябва да включвате в седмичното си меню. Защо и кои са те?

Бяло

 

Белите храни са лукът, карфиолът, празът и гъбите. Те носят на организма флавоноиди, бета-глюкани, фолати, витамини К и С, лингани – все съществени за здравето съединения. 

Белите продукти повишават имунитета, намаляват риска от рак на дебелото черво, простатата и гърдата. Освен това балансират хормоните. Антиоксидантите в тях се борят със стареенето и окислителните състаряващи процеси в тялото. 

Белият цвят при храните носи ползи за сърдечносъдовата система и понижава холестерола.

Жълто

 

Жълтите полезни храни са бананите, пъпешите, жълтите чупки, мангото, дюлите. В тях се съдържат огромни количества манган, магнезий, калий, каротеноиди, бифлавоноиди и витамини А, С и В.

Жълтите продукти подобряват храносмилането, намаляват мускулните крампи, подобряват зрението, правят кожата и костите по-здрави. Полезни са за имунната система, сърцето и зъбите.

Червено

 

Червените храни като доматите, чушките, гуавата, ягодите, ябълките, черешите, цвеклото, нарът, боровинките, динята, грейпфрутът трябва да се вместят в ежедневното ви хранене. 

Те съдържат изобилие от ликопен, витамин А, витамин С, манган и кверцетин.

Здравословните ползи от тези продукти са намаляване на риска от развитие на рак на простатата, гърдата, контролиране на кръвното налягане, нивата на холестерола, повишаване на имунитета и подобряване на сърдечносъдовото здраве. Полезни са още срещу възпаления по тъканите. 

Зелено

 

Да си припомним основните зелени храни и зеленолистни зеленчуци – спанак, броколи, аспержи, грах, зелени салати, грозде, киви, авокадо и шамфъстък.

Те носят на организма здравословните лутеин, хлорофил, зеаксантин, калций, желязо, фолиева киселина, калий, витамин А и В.

Зелените храни са особено полезни за репродуктивното здраве. Те нормализират кръвното налягане, подобряват зрението и намаляват риска от рак. Имунната система се нуждае неистово от зелени храни!

Оранжево

 

Свързани статии

Храните, носещи този цвят са моркови, манго, папая, кайсия, сладки картофи, тиква, оранжеви чушки, пъпеш, нектарини, праскови.

Бета-криптоксантинът, бета-каротинът, омега-3 мастните киселини и зеаксантинът са все флавоноиди – мощни антиоксиданти, предпазващи от редица вредни фактори. В тези храни се съдържат още ликопен, калий и витамините В и С.

Оранжевите храни подобряват имунитета, предпазват от рак, намаляват киселинността на организма, понижават холестерола, нормализират кръвното и правят ставите по-здрави.

Синьо

 

Ако в момента не можете да се сетите за синя храна, ние ще ви помогнем. Това са боровинките, сливите, гроздето, френското грозде, червеното зеле, къпините. 

Те са много богати на антиоксиданти, лутеин, зеаксантин, ресвератрол, антоцианин, витамин С, елагова киселина, кверцетин и още много флавоноиди.

Сините храни са полезни за кожата, мощни са срещу рака и вече съществуващите туморни маси, намаляват възпалението, подобряват храносмилането, намаляват холестерола, засилват имунитета и правят сърдечносъдовата система по-силна.

Снимки: iStock

Коментирай