Снимка: istock
Таханът е паста, която се получава чрез смилането на сусамовите зърна. Има два вида тахан. Първият се приготвя от целите зърна и има по-тъмен цвят и силно изразен вкус, а другият вид се получава от обелен сусам.
Таханът е изключително гъвкав продукт и позволява да бъде добавян към сладкиши и ястия. Споделяме няколко добри причини да го направите част от вашето здравословно хранене, особено през преходните сезони, когато организмът отслабва. За да бъде още по-полезен и приятен на вкус, може да го комбинирате с мед.
Ето някои от ползите за здравето от консумацията на тахан:
Таханът е богат на минерали като фосфор, магнезий, калций, калий и желязо.
Добър източник е и на метионин, който помага за детоксикацията на черния дроб.
С високо съдържание е на витамини Е и витамини B1, B2, B3, B5 и B15.
Помага за здравословния растеж на клетките.
Подобрява метаболизма.
Намалява риска от появата на някои видове рак.
Предотвратява появата на анемия.
Консумацията на тахан прави кожата здрава, но се грижи и за мускулния тонус.
Таханът е един от най-добрите източници на протеини (20%).
Лесносмилаема храна е.
Подходящ е за диетични хранителни режими.
Таханът е с високо съдържание на ненаситени мазнини, които още са наричани „добри мазнини“.
Снимка: istock