Какво да хапваме против стрес

23.11.2006г. / 10 32ч.
Аз жената
Какво да хапваме против стрес

Лекарите съветват да включим в менюто:

Морски дарове: всякакъв вид риби, раци и други морски деликатеси

Съдържат: йод, който е необходим при намалена работоспособност и разсеяност, при склонност към заболявания, включително и хронични.

Фосфор и калций: незаменим за костите и зъбите, особено в периода на растежа.


Пуешко, агнешко, телешко, риба – съдържат аргинин, който активира хормоните на растежа.


Чушките, картофите, шипки, зеле, карфиол, ягоди, лимони, грах, пъпеш, домати, портокали, грейпфрут – съдържат Витамин C, който регулира апетита и стимулира обмяната на веществата, подпомага образуването на антистресови хормони.


Пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци, мед – съдържат витамин B1. Важно е да се знае, че когато не достига този витамин, въглехидратите се превръщат в мазнини.


Цвекло, зрял боб, леща, тиквени и слънчогледови семки

Съдържат магнезий, който укрепва нервната система и защитава от негативни външни въздействия.


Спанак, коприва, черен дроб – съдържат желязо – предпазват от анемия, укрепват имунната нервна система.


Коментирай