Европа гласува в подкрепа на болните от хепатит у нас

13.12.2006г. / 10 47ч.
Аз жената
Европа гласува в подкрепа на болните от хепатит у нас

От днес в множество европейски държави започва онлайн гласуване за правото на лечение на болните от хепатит в България. Кампанията има за цел да се подобри достъпът на българските пациенти до съвременно и адекватно лечение на хепатита както и да насърчи взаимодействието и комуникацията с българските институции.

Старта на инициативата бе отбелязан вчера със специално събитие организирано от Национално сдружение за борба с хепатита “Хепасист”.

Своята подкрепа за правата на болните от хепатит у нас изрази и Чарлз Гор, един от основателите и дългогодишен президент на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания – ELPA и изпълнителен директор на The Hepatitis C Trust (Лондон).

Общоевропейската кампания в подкрепа на болните от хепатит в България има за цел да привлече вниманието на хора от цяла Европа към проблема на българските пациенти и да им даде възможност да гласуват в тяхна подкрепа, за да се подобрят стандартите за лечение в България. Изработен бе банер, който ще бъде поставен на специално подбрани европейски сайтове в интернет и ще препраща към сайта на Хепасист www.hepasist.org. Там всеки желаещ да подкрепи българските пациенти може както да гласува, така и да изпрати и-мейл до отговорните български институции.

Списъкът с имената на всички гласували ще бъде предоставен на вниманието на Националната здравноосигурителна каса, Министерството на здравеопазването и други институции.

Коментирай