Трите храни, предизвикващи най-силно възпаление

Защо е важно да не злоупотребяваме с тях?

12.02.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много хора по света, а и у нас страдат от различни възпаления на ставите. Артритът е едно от най-често срещаните възпаления на ставите, при което е налице силна болка, невъзможност за продължително стоене в една поза или натоварване, ограничаване на движението, подуване. 

Както е доказано, че някои храни могат да намалят възпалението и да стимулират здравословното състояние на ставите, така има и храни, които влошават тяхното състояние и предизвикват още болка и неразположения

Храните, които могат да помогнат в борбата с артрита са най-вече ядките, зехтина и мазните тлъсти риби. 

А кои са трите хранителни продукта, които най-много влошават възпалението в ставите?

Газирани напитки

Газираните напитки с добавените захари и изкуствени подсладители в тях са враг номер едно на ставите. Те вредят в още много други отношения на здравето. Могат да предизвикат диабет, сърдечносъдови заболявания и висок холестерол.

Но също така предизвикват повишаване на определен вид клетки, наречени възпалителни рецептори или цитокини. При прекомерни количества газирани напитки броят на цитокините се увеличава. Това говори за непрекъснат възпалителен процес в тялото, който води след себе си редица последици.

Според проучвания, жените, които пият по една или повече газирани подсладени напитки на ден имат с около 63% по-висок риск от възпаления по ставите, пише prevention.com.

 
Домати

Учудващо, но доматите също допринасят за възпалението по ставите. В много други отношения доматите са изключително полезни заради хранителните вещества в тях, но по отношение на ставните възпаления са противопоказни.

Изследвания по темата доказват, че червените зеленчуци и по-специално доматите въздействат зле при ставни възпаления. Изследователите констатирали, че 21% от изследваните пациенти споделят, че след консумация на домати болките в ставите им се обострят.

Учените установили още, че доматите увеличават нивата на пикочната киселина дори при хора, които не страдат от подагра. 


Царевично, слънчогледово, соево, шафраново и памучно масла

Изброените видове масла и олиа, употребявани в хранително-вкусовата промишленост често са промотирани като много богати на омега-3 мастни киселини, следователно полезни в много отношения, най-вече за сърдечносъдовата система.

Те обаче съдържат и големи количества омега-6 мастни киселини. Този вид мастни киселини в големи количества могат да предизвикат различни възпаления от негноен тип в организма като астма, ревматоиден артрит, сърдечносъдови заболявания и много други. 

Омега-6 мастните киселини се натрупват в нашия организъм в много по-големи количества, отколкото тялото ни има нужда. Те се намират в маргарина, изброените по-горе масла, почти всички пакетирани и готови храни, пържените храни, яйчения жълтък, в много меса. 

Направете сами сметката колко от тези мастни киселини поглъщате за ден. А за месец? Натрупването им в тялото за продължителен период от време може да предизвика тежки хронични възпаления, а за много хора изброените продукти са част от ежедневната диета. 

Снимки: iStock

Коментирай