Снимка: istock
Храносмилателната система е крехка. Нейният баланс може да се наруши от много храни и хранителни комбинации. Най-честите прояви на стомашно-чревни нарушения са диария, запек, газове, подуване, неразположение, болки.
Има храни, които облекчават тези симптоми и не само това – те са най-недразнещите стомаха продукти. Ето ги и тях:
Папая
В папаята се съдържа специален ензим, наречен папаин, който доказано помага на храносмилателния тракт. Папаинът допринася за облекчаване на храносмилателните смущения, намалява подуването.
Папаята се препоръчва при язви, стомашни разстройства, киселини и диария.
Овесени трици
Овесените трици съдържат полезни водонеразтворими и водоразтворими фибри. Съвкупността от тези два вида фибри допринася за правилната обработка на храната, което намалява риска от поява на какъвто и да е дискомфорт.
Овесените трици са полезни още защото свалят високия холестерол и имат нисък гликемичен индекс.
Канела
Канелата е много полезна при сутрешно гадене, появяващо се при бременни жени. Тя се използва още при диария и метеоризъм. Канелата спомага за разсейване на газовете и намалява подуването.
Ябълки
Ябълките също са с високо съдържание на неразтворими фибри. Освен това те са богат източник на естествен пектин, който намалява холестерола и спомага за прочистването на токсините. Ябълките не дразнят стомаха, ако бъдат консумирани на гладно сурови или печени.
Копър
Копърът е много мощен срещу газове. Половин чаена лъжичка копър на ден е достатъчна да държи газовете и подуването далеч от вас.
Авокадо
Авокадото е сред най-полезните плодове. То е много богато на полезни мазнини, калий, фибри и е с достатъчно нежна текстура, за да бъде прието добре от стомаха. Пълнозърнеста филийка с авокадо за закуска е чудесен начин за старт на деня – ще ви даде необходимите хранителни вещества и ще ви зареди с енергия до обяд.
Снимки: istock