Снимка: istock
На салата, в сосове, смутита или консумиран под формата на тахан, сусамът е една чудесна храна, която не само придава приятни вкусове на ястията и напитките ни, но има и много ползи за здравето.
Освен че дават сила, повече енергия и детоксикират организма, сусамовите зрънца са добри източници на витамин Е и протеини. Тяхната консумация датира от хилядолетия. Споделяме няколко добри причини всеки ден да консумирате сусам.
Богат е на минерали
Сусамовите семена са изключително богати на минерали, като лецитин, магнезий, калий и желязо. Това са противовъзпалителни и обогатяващи минерали, за които е доказано, че укрепват тялото и имат регенеративно действие.
Според проучвания, консумацията на сусам може да бъде от полза за предотвратяване развитието на диабет, зъбна плака, високо кръвно налягане, множествена склероза и атеросклероза.
Съдържа витамин В
В много растителни храни липсват витамини от група В. Сусамът също като листните зеленчуци, бобовите растения, семената е богат на витамини от група В и по-специално В1, В2, В3, В5 и В15. Тази група витамини е от съществено значение за здравето на мозъка и нервните функции.
Мощен антиоксидант е
Сусамът съдържа две уникални съединения – сезамин и сезамолин. Резултатите от последните изследвания показват значението на сусама в ролята на укрепването на нашия организъм и действието му в борбата срещу свободните радикали. Сусамът също е много полезен в борбата с тежките заболявания като рак на червата и гърлото.
Намалява риска от анемия
Само ¼ чаша сусам осигурява почти 30% от дневната нужда от желязо. Този минерал е от съществено значение за преноса на кислород и производството на енергия. Дефицитът му често може да доведе до появата на желязодефицитна анемия. Ето още една добра причина всеки ден да хапвате сусам.
Регулира менструалния цикъл
Една от най-полезните за жените храни е сусамът, особено в дните преди настъпването на месечния цикъл. Неговата консумация може да намали менструалните болки, както и да облекчи неразположенията по време на ПМС.
Укрепва костите
Сусамът е богат на калций, а неговото влияние при дълбокото проникване в тъканите, допълнително подпомага укрепването и здравината на костите. Особено се препоръчва за хора страдащи от остеопороза, както и на жени в пременопауза и менопауза.
Снимки: istock