Снимка: istock
Таоистката (даоистката) диета се основава на прости правила, като едно от най-важните е да се „яде само храна“. Това означава от менюто да се изключат неестествени храни, от които тялото не се нуждае, трудно ги преработва или имат ниска хранителна стойност.
В тази група влизат преработени храни, бяло брашно, захар, месо. Трябва да се избягват и такива, които биха могли да разстроят деликатния баланс на стомаха, като цитрусовите плодове, тропически плодове като ананас, манго. Според тао философията храната, която консумираме е важно да бъде сезонна и по възможност да е био.
Въпреки че таоистката диета изключва толкова много храни, храненето може да бъде разнообразно и няма да се налага да пресмятате калории, мазнини.
Защо да следвате този начин на хранене?
Тао означава баланс и е философия, която някои източни народи следват от хилядолетия. Трябва да има удоволствие от консумираната храна, но тя да се грижи за това нашите кости, тъкани и органи да останат здрави. Дисбалансът в тялото е причина за появата на редица здравословни проблеми.
На кои храни да наблегнете?
От плодовете хапвайте ябълки, но в умерени количества.
От зеленчуците изключително полезни според тао начина на хранене са бобовите растения, като грах, боб и леща, тъй като те са богати на протеини, желязо и много витамини.
Задължително включете в менюто си билките градински чай, мащерка, магданоз, мента, глухарче, репей, босилек, и дафинов лист, които могат да бъдат добавени към ястия, салати, напитки и супи.
Консумацията на ориз е разрешена, но той трябва да бъде кафяв.
Не забравяйте и за морските водорасли. Те са богати на важни минерали, протеини, витамини и ензими, а най-хубавото е, че вече може да ги откриете в голямо разнообразие.
В тао диетата има място и за зърната. Освен ориз е разрешена консумацията на ечемик, пшеница, овес, просо, царевица, ръж и други видове зърна, които дават енергия.
Веднъж седмично може да консумирате риба, както и други морски дарове.
Тао диетата разрешава и консумацията на някои видове меса като дивеч и домашни птици. Приготвяйте месо, което е био. Тъй като солта е една от най-често използваните подправки в ежедневното хранене, заменете обикновената с морска или сусамова сол.
По възможност изключете от менюто си кафето, шоколада, сладкишите приготвени с бяла захар, бяло брашно.
И не на последно място, пийте много вода, приготвяйте храната на пара или я консумирайте сурова и сдъвквайте старателно всяка хапка. Порциите трябва да са нормални, а между храненията да има пауза от поне 2-3 часа. Няма точно определено време, което трябва да се спазва. Всичко зависи от вашите желания и нужди на тялото.
Снимки: istock